Hur finansiera bilköpet på bra sätt?

Finns det en bil du drömmer om att köpa, men du har inte riktigt de pengarna som krävs just nu? Det finns ju lite olika sätt att fixa pengar till att köpa den bil du har. Ett bra sätt att få ihop pengar till bilköp, det är så klart att spara. Men det finns ju även alternativet att ta ett billån. Om du har tur, så kan du kanske vinna en slant på casino, läs denna guide, som du kan ha som ett bra startkapital. 

Räkna ut hur mycket du behöver spara

Hur mycket du behöver spara, det beror på vad du redan har. Om du har en bil redan, så kan den fungera som inbytesbil och täcka en del av summan till exempel. Eller att du redan har en viss summa pengar sparade, då behöver du spara upp till vad bilen kostar. Om du har noll och inget, så måste du ju spara lika mycket som bilen kostar. Sen kan det vara bra att spara lite extra för säkerhets skull. 

Fundera på hur mycket pengar bilen får kosta. Vill du ha en helt fabriksny, eller fungerar det med en begagnad? Ett alternativ är att leasa bil istället för att köpa en. 

Sätt ett mål för ditt sparande

Det är bra att sätta ett mål på när du vill ha eller behöver ha din nya bil. Är det så att du redan har en så att säga körduglig bil, då kan du ju ta längre tid på dig att spara de pengar du behöver för att köpa en ny. Det är rätt bra att ha ett tydligt sparmål. Det så att du vet hur mycket pengar du behöver lägga undan varje månad för att nå ditt mål.När du börjar närma dig summan du tänkt så kan det vara läge att börja leta bil. Det gäller att ha tålamod, en bil kostar ju ändå en del pengar. Ta inte första bästa bil, utan se till att kolla flera olika och jämför driftkostnader på dem.

Börja spara

För att börja spara är det bra som sagt att du har bestämt dig för hur mycket du ska spara och hur lång tid det ska ta. Det är ett måste för att du ska veta hur mycket pengar du måste lägga undan varje månad. Lägg gärna in det som en egen post i din budget, så att du alltid sparar undan det du ska spara. Det kan även vara smart att ställa in en så kallad automatisk överföring din lönedag på den summa som du behöver spara direkt till ditt sparkonto.

Är det så att bilen du vill köpa kostar 10 000 kr, så innebär det att du under ett års tid måste spara cirka 800 kr.  Kostar bilen 20 000 kronor så behöver du spara cirka 1600 per månad i ett år.

Sätt ett mål som är rimligt för dig. Både när det gäller summa och tid. Om bilen är helt ny, så är det ju bra större summor det handlar om. Då är det bra att spara över tid, eller ta ett billån.

17 Sep 2021