Köpa bil, nytt eller begagnat?

Ibland kommer det tillfällen där det är måste att köpa en ny bil, då den gamla gett upp. Man ställs då inför valet att köpa en begagnad bil eller att satsa på en helt ny.

Om man väljer en helt ny bil, så kommer den med garantier och skulle något krångla är det bara kontakta bilförsäljaren. Ofta går det även att göra alla val, så som stil, färg, material och annat. En ny bil innebär färre besiktningar och det är även billigare försäkring.

På minussidan att köpa ny bil är att värdet sjunker snabbt. Räkna med att bilen tappar mellan 25-30 procent i värde så fort du sätter dig bakom ratten, och nästan halva värdet på tre år. Sen kan det vara lång leveranstid på ny bil.

Om du satsar på en begagnad bil, så är den största fördelen priset. Du kan hitta en superbra bil för låg summa. 

På minussidan står höga servicekostnader, risk att bli lurad om du köper av en privatperson, samt att det kan finnas mycket rost på bilen.

Tänk till före

Oavsett om du ska köpa ny eller begagnad, så finns det saker att tänka på och fundera kring. Du bör välja en bil som är säker, som har ett tillförlitligt märke, samt att den även bör ha ett bra andrahandsvärde. Sedan är det bra att välja en bil som passar dina behov. Fundera på vad du ska använda den till, hur ofta du ska köra den, hur långa sträckor den ska klara samt hur många som ska få plats i den. 

Köpa hos bilhandlare eller privat?

När det kommer till begagnade bilar så finns det två alternativ. Du kan gå till en bilhandlare, som erbjuder både nya och begagnade bilar eller så väljer du att kolla annonser på Blocket, där det finns bilar som säljs av privatpersoner. Om du köper din bil hos en bilhandlare, så är det ofta enklare att få ett billån, samt att du kan återvända till dem om det visar sig finnas fel på bilen. Om du köper en bil privat så har du inte alls samma skydd.

16 Sep 2020